Kaštelanski šušur


Nostalgija - revija tradicijskih nošnji i obrtništva | Ispis |
Gradske aktualnosti
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2011 17:23

U Kaštel Lukšiću ispred dvorca Vitturi ove je subote svečano otvorena druga po redu Revija tradicijskih nošnji i obrtništva ˝Nostalgija˝, čiji je organizator Turistička zajednica grada Kaštela.Dvodnevna manifestacija započela je nastupom Hrvatskog glazbenog društva Biranj i Kaštelanskih mažoretkinja, nakon čega je nazočne posjetitelje manifestacije i izlagače pozdravila Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice.
Cilj manifestacije je upoznavanje šire javnosti s originalnim proizvodima, u prvom redu tradicijom i obrtništvom, te narodnim nošnjama, ali i čitavim nizom proizvoda specifičnim za naše krajeve. – istaknula je Nada Maršić. U ime Grada Kaštela nazočne je pozdravio dogradonačelnik Marinko Kovačev, koji je kazao kako očekuje da će ova manifestacija postati tradicionalnom, te je istaknuo zadovoljstvo što je Nostalgija masovnija nego lani.

Stare gradske jezgre prostor su koji mnogo može dati prilikom organizacije ovakvih događanja, kazao je Kovačev. Obrtništvo i tradicija ono je na čemu mi u Kaštelima gradimo našu budućnost, te stoga ova manifestacija ima osobitu važnost. ˝Nostalgija˝ ima i međunarodni predznak, budući imamo i izlagače iz Slovenije – istaknuo je u svom obraćanju Ivan Udovičić, pročelnik za gospodarstvo Splitsko – dalmatinske županije. U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao pokrovitelja ove manifestacije, pozdravne riječi uputio je Mili Bratinčević, načelnik Uprave za otočni i priobalni razvoj. Ovo je prilika da pokažemo što imamo i što možemo, te s čim ulazimo u globaliziranu Europu. U Europi, koja je veliko tržište, Hrvatska kao mala država može ponuditi velike proizvode. Ministarstvo je prepoznalo ovu manifestaciju, broj izlagača je povećan, Hrvatska se vraća tradicijskim vrijednosti, svemu onom čime može konkurirati u Europi. – istaknuo je Bratinčević


Prostor oko dvorca Vitturi pretvoren je u izložbeni prostor, na kojem je svoje proizvode izložilo oko 38 izlagača .Osim obrtnika iz Kaštela, u Lukšiću su izlagali i gosti iz gradova i općina Županja, Retkovci, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Koprivnica, Petrinja, Sisak, Knin, Split, Trogir, Klis, te gosti iz susjedne nam Slovenije. PTijekom ova dva dana na izložbeno prodajnim štandovima predstavljeni su eko proizvodi, vina, maslinovo ulje, raznolika gastro ponuda, suveniri, ručno izrađene tekstilne rukotvorine te tradicionalna dalmatinska jela poput onog kojeg su pripremili članovi PŠD Srdele iz Kaštel Starog.
Dobro raspoloženje vladalo je i na štandu Turističkog društva Notranjska iz Crknice gdje su pred publikom spravljali delicije svog kraja. 

Prve večeri predstavljene su narodne nošnje tako su posjetitelji mogli vidjeti nošnje stare preko 100 godina.
Kulturno umjetnička udruga Novae Runovići predstavila je komplet dvije stare i dvije nove nošnje.

KUD Primorski dolac uz diplara Vladimira Franića predstavio je mušku i žensku nošnju svoga kraja.

Nošnju mosećko- svilajskog prostora predstavio je Ivan Penović iz Donjeg Postinja općina Muć.

Sinjsku krapinu predstavljali su članovi poljoprivredne uslužne braniteljske zadruge „Samar“ iz Obrovca Sinjskog koji su predstavili sinjsku nošnju iz sela Satrić.KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca u svojoj samostalnoj radionici za izradu narodnih nošnji i ukojoj su izrađene i Kaštelanska narodna nošnja te Korčulanska nošnja. Publiku su počastili plesnom koreografijom kaštelanske monferine u izvedbi Anđele Duvnjak i Marka Baleka te korčulanskom vrtajicom u izvedbi Josipa Tadina i Martine Kapov.Žensku narodnu nošnju iz sela Ljubitovice predstavila je članica udruge proizvođača češnjaka Šarac iz Ljubitovice Zorka Turković.

Blošku nošnju predstavili su članovi Turističkog društva Notranjska- Cerknica iz Slovenije.

U toku večeri podijeljene su i zahvalnice svim izlagačima, pokroviteljima te idejnoj začetnici za održavanje nostalgije Željki Perdić.

Pokrovitelji manifestacije bili su Županija splitsko dalmatinsku, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, TZ Županije splitsko dalmatinske, Zračna luka Split, Ivan Bradvica i Udruga branitelja Kaštel Lukšić. Medijski pokrovitelji manifestacije bili su Soundset 94,1, Kaštelanska kronika, Kaštelanska panorama, Portal grada Kaštela i Kaštelanski šušur. Večer su pjesmom uveličale članice klape Štorija.
Kako bi se na što bolji način posjetiteljima i izlagačima dočaralo bogatstvo kulturne i povijesne baštine Kaštela održana je projekcija filma Kaštela i organiziran je obilazak Muzeja grada Kaštela te Botaničkog vrta OŠ Ostrog. Tragičnu ljubavnu priču Miljenka i Dobrile organizatori su ispričali obilaskom dvorca Vitturi, dvorca Rušinac te crkvice u kojoj su pokopani kaštelanski ljubavnici.Za najoriginalnije predstavljanje svojih proizvoda i uređenje štandova dobilo je 15 izlagača koji su imali priliku provozati se lukšićkom rivom i obići sve znamenitosti i to vožnjom u kočiji vlasnika Ante Vuletina sa sa kočijašem Ivanom Zorajom.
U lovačkom odijelu u kočiji dvopregu kojeg su vukli konji Cezar i Sokol vlasništvo Tonča Matete našao se Ante Vuletin, a u jednopregu Pave Bilića Kravarića iz Trogira kao kočijaš u slavonskoj nošnji bio je Jozo Tkalec. Nagrađeni na Nostalgiji su OPG Ivan Perković, opg Novoselac, Brodski kulen obitelji Poljak, Obrt za proizvodnju kolača“Mađarica“, Poljoprivredno uslužna braniteljska zadruga „Samar“, OPG Siniša Lončarić, Domaća radinost Branko Klikić, Udruga Viola Odorata, Mitt-moda, Kamengrad, Korina d.o.o, Sympatico i Zadruga Artist-Vito.U sklopu manifestacije dipl.oec. Mili Bratinčević održao je predavanje pod nazivom Hrvatski otočni proizvod.Druga večer bila je rezervirana za predstavljanje modnih kreatora, čije su kreacije nadahnute tradicijom. Na crvenom tepihu prešetavalo se mnoštvo manekenki i manekena, koji su imali čak 17 izlazaka, nakon čega su nastupili tenor Ante Ivić i sopranistica Ana Zebić, koji su uz klavirsku pratnju Marija Žuvele izveli arije iz splitskih opereta.Prva se kaštelanskoj publici predstavila Mala radionica ručne izrade nakita – Nakit za gušte, vlasnice Vesne Veljković Kazoti i gošće Adele Laštre koje su predstavile Moderniziranu verziju antičkog nakita, dakle verziju uobličenu u vlastitom dizajnu, inspiriranu nakitom i ukrasima koji su se nosili u to doba na ovim prostorima. Na djevojkama su se mogli vidjeti različiti uzorci replika antičkih medaljona, masivnih ogrlica i narukvica od poludragog kamenja, koralja i školjaka. Nakit Za Gušte htio je prikazati i raznolikost plemenitih metala iz antičkog doba koji su se koristili u izradi nakita i iz tog razloga pripremljeni primjerci nakita izrađeni su od pozlaćene, posrebrene i bakrene žice. Naročito zanimljiv detalj je modernizirana verzija stare „Trogirske rećine“- košarice, čiji dizajn potpisuje Nakit za Gušte i ogrlica koju je pripremila Milena Belas, koja je rađena također specifičnom tehnikom, a inspirirana je odjevnim predmetom – oklopom- koji je nosila Trogirska Gradska straža u 13. stoljeću.Modni meštar Boris Burić Gena, koji je predstavljajući modele na prvoj vlastitoj modnoj reviji na splitskom Peristilu 1994. godine uveo revoluciju u čarobni svijet visoke mode, predstavio je i ove godine svoje kreacije u Kaštelima. Linija odijevanja za muškarce Gena- moda Croatica, ostvaruje svoju ljepotu na tradiciji građanskog odijela 19. stoljeća. Odijela Gena- moda Croatica, svojim modernim i ekstravagantnim linijama, očitavaju osobiti stil visoke mode odijevanja, od jednostavnog odijela za dnevno večernji izlazak do najsvečanijeg smoking odijela. Odijela Gena- moda Croatica zaštićena su u Zavodu za intelektulano vlasništvo Republike Hrvatske i nose znak izvorno Hrvatsko. Da se u njegovim odijelima zaista osjeća posebnim potvrđuju i brojne poznate domaće i strane osobe koje ih nose.
Frizure za modnu reviju izradila je Marija Mićanović vlasnica frizerskog salona „Mala Marija“ iz Kaštel Kambelovca i njezin sin Zoran Mićanović. Marija Mićanović u 25 godina svoje karijere sudjelovala je na brojnim natjecanjima, a jedno od njih je rezultiralo drugim mjestom na državnom natjecanju frizera upravo u kategoriji podizanja i ukrašavanja duge kose, kao što je to uradila i na reviji u Lukšiću. Prateći modne trendove i stalno se usavršavajući, svoj rad okrunila je 1. mjestom na Županijskom natjecanju frizera.
Pletenice su jedan od onih etno detalja koji ne mogu zastarjeti, odnosno čiji se oblici nepretsno iznova vraćaju u modu. Stoga se nerijetko dogodi da pletenice koje su nosile vaše mame i bake, nosite i vi. Ciklus se ponavlja svako malo, pa se tako vraćaju stari modeli u nešto modernijom verziji. Detalji etna u tolikoj mjeri definiraju izgled i često jednostavan modni spoj podižu na stilski visoku razinu.Modna kreatorica Branka Vukušić dugi niz godina prisutna na modnoj i kulturnoj Hrvatskoj sceni, nosioc je mnogih domaćih i inozemnih modnih priznanja. Popratila je veliki broj izbora ljepote u Hrvatskoj, a kao kruna njenog rada je „Morska lady“ koju je dizajnirala za izbor Miss Hrvatske za Mis svijeta održan 1999. godine na Sejšelskim otocima. „Morsku lady“ nosila je Martina Novosel. Svojim upornim i dugogodišnjim radom utrla je put mladim generacijama u promicanju hrvatske mode i scene. Njezine ˝kaštelanske˝ kreacije pod nazivom ˝Dalmacija˝ rađene su samo za ovu prigodu sa originalnim etno detaljima Dalmacije (Splita, Kaštela, Sinja i Drniša) od kojih su neki stari i 90 godina. Na ovaj način Branka je pokazala kako originalni etno detalji mogu uklopiti u visoku modu.Kaštelanska modna kreatorica Mirjana Ojdenić predstavila se domaćoj publici sa novom kolekcijom kravata i ženskih torbica, a svoje kolekcije nazvala je Plavo 1 i Plavo 2. Njezine radove obilježavaju motivi ručno vezeni zlatovezom. Materijal od svile, ovaj put u svijetloj i tamnoj nijansi plave boje, ukrašen je zlatovezom (srebrnim koncem) motivima najstarijih hrvatskih nacionalnih simbola: pleterom i šahovnicom, ali i stihovima Marulićeve “Judite”.
Za razliku od ranijih kolekcija kravata i torbica, te haljina i marama, također rađenih od svile u zlatovezu, koje je radila usputno, kao hobi, ova je nastala u vremenu kad je zlatovez Mirjani prerastao u posao, od kojeg, istina, u ovome trenutku ne živi. Njezinih modela, naime, nema u trgovinama, ali im se cijena zna: od 5000 kuna kravata, 2000 kuna torbica, ovisno o složenosti motivaUdruga za unaprjeđenje kulture cvijeća Viola odorata Split predstavila je svoje mlade članove i njihovo viđenje čuvanja tradicije. Inspiraciju su našli u svojim ormarima pa se tako zove i njihov nastup. „Priču iz moga ormara“ nosile su Tea Vukšić i Tončica Smajo, Marita Smajo i Lara Penović.Veliku pozornost publike izazvala je revija modnog kreatora Viletine iz Splita. Kolekcija o kojoj je riječ je proljetna verzija VINTAGE pokreta. Konop s nailonom koji služi kao zaštita od upijanja znoja ( tzv. sportski konop), služi prvenstveno kao modelator za cijelu kolekciju. Dizajner ga je upotrijebio u zelenoj varijanti za proljeće jer je zelena boja nakita, nakon crne najprodavanija boja u mojim kolekcijama. Predstavljena kolekcija se sastoji od 40 komada naušnica te 20 komada ogrlica. Viletina se predstavio i sa umjetničkim kreacijama šešira, napravljenih od papira, spužvi, slame, a posljednja kolekcija KRALJEVSKA KOLEKCIJA koja se sastoji od 10 velikih kreacija, rađena je pune dvije i pol godine, pozvana je i na jedno od najprestižnijih događanja na svijetu Couture Fashion Week u New Yorku, te je dio te kolekcije šešira predstavljen i Kaštelanima.Nakon predstavljanja kreacija Gordane Radić, predstavili su se i učenici Obrtničke škole u Splitu, a njihove kreacije izrađene su na temu „Trenkovi panduri – kroz vitice i puceta“. Reviju obrta Ulbo za proizvodnju suvenira i usluge iz Splita glasovno je popratio ženski pjevački zbor Marjan. Tekstilne predmete dizajnirala i izradila je Draga Fabijanac a detalje je izradila Ljiljana Smajić. Kaštelanskoj publici predstavile su se i modne kreatorice Marta i Ivana Kovčo iz modnog salona Mitt moda.

Kažimo još  kako su reviju u Kaštelima nosile mnoge mlade djevojke koje se profesionalno ne bave manekenstvom, ali i manekenke iz modne agencije Kristina. Crvenim tepihom prošetale su, među ostalim i Katarina Banić, aktualna Miss Hrvatske, te Valentina Miletić, djevojka mladog nogometaša Marka Livaje, koji je također pratio reviju.
U publici je bio i poznati hrvatski slikar Zvonimir Mihanović. Ova dvodnevna manifestacija održana u organizaciji Turističke zajednice, a prema ideji Željke Perdić,  ispunila je sva očekivanja, organizatora, sudionika i posjetitelja i, što joj je i bio konačan cilj, promovirala tradiciju i obrtništvo.